четвер, 28 жовтня 2021 р.

Операційні системи, їхні різновиди. Драйвери

 Функції та склад ОС.


Функції
 та класифікація ОС

Поняття ОС звичайно визначається через функції, які вона виконує. Однак іноді простіше пояснити: не "навіщо потрібна операційна система", а "що було б, якби її не існувало". Якби не було ОС, то з комп'ютером було б дуже складно спілкуватися. Скажімо, програміст мав би створювати програму не на якійсь зручній мові програмування, а на мові машинних кодів. Відсутність ОС загнала б у глухий кут і будь-якого користувача. В його розпорядженні не виявилося б сучасних засобів керування апаратурою (дисками, мишею, принтером) і звичних програмних додатків (ігор, антивірусів, графічних редакторів тощо).

Операційна система це сукупність програмякі призначені для керування ресурсами комп'ютера й обчислювальними процесамиа також для організації взаємодії користувача з апаратурою.

Зупинимося докладніше на кожній із функцій ОС. Перша функція ОС - ке­рування ресурсами комп'ютера та їх розподіл.

Ресурси це логічні й фізичні компоненти комп'ютераоперативна пам'ятьмісце на дискупериферійні пристроїпроцесорний час тощо.

Керування ресурсами полягає, наприклад, у тому, що ОС: розпізнає й об­робляє команди, що надходять з клавіатури; керує роботою дисків; готує інфор­мацію для виведення на екран монітора або на принтер тощо. При цьому ОС намагається оптимальним способом розподіляти ресурси між різними завдан­нями, що виконуються.

Інша функція ОС - керування обчислювальними процесами. Обчислюваль­ним процесом (або завданням) називається послідовність дій, яка задається програмою. Переважна більшість сучасних програм сконструйовані так, що вони можуть виконуватися тільки за наявності операційної системи. У принципі, функції керування процесами можна було б передати кожній прикладній про­грамі, але тоді програми були б набагато більшими та складнішими. Тому зруч­ніше мати на комп'ютері одну керуючу програму - операційну систему, по­слугами якої користуватимуться всі інші програми.

Для виконання третьої функції ОС - забезпечення взаємодії користувача з апаратурою - служить інтерфейс користувача ОС. До складу інтерфейсу користувача входить також набір сервісних програм - утиліт.

Утиліта це невелика програмащо виконує конкретну сервісну функціюУтиліти звільняють користувача від виконання рутинних і часом досить складних операцій.

Сучасні ОС надають користувачеві широкий спектр сервісних послуг. Чим досконалішою є ОС, тим зручніше у ній працювати користувачу.

Для ІВМ-сумісних ПК створено багато ОС, серед яких найпопулярнішими є DOSWindowsOS/2, UNIX та інші. Для роботи на ПК найчастіше ви­користовуються системи класу Windows (95, 98, MENT, 2000, ХР) і MS-DOSОпераційні системи зручно класифікувати за такими ознаками:

-  ОС одного користувача і ОС багатьох користувачів;

-  однозадачні ОС і багатозадачні ОС.

Однозадачні системи (вони, як правило, для одного користувача) допускають тільки послідовне виконання завдань: у кожний момент часу виконується тільки одне завдання. Зрозуміло, що ефективність використання ресурсів комп'ютера при цьому є невисокою. Однозадачний режим був характерний для перших ЕОМ. При роботі в цьому режимі центральний процесор змушений був простою­вати, очікуючи, наприклад, закінчення виведення на зовнішній друкувальний пристрій або введення додаткових даних. Практично всі сучасні ОС підтримують багатозадачний режим, при якому можливе паралельне виконання завдань і розподіл ресурсів комп'ютера між завданнями.

Типовим прикладом ОС багатьох користувачів є система UNIX, що встановлюється на комп'ютерах у великих офісах, банках, страхових компаніях тощо.

 Операційна оболонка

Призначення оболонки

Справді, інтерфейс MS-DOS не дуже зручний для користувача. Необхідно пам'ятати зміст багатьох команд й особливості їх виконання. Кожну команду в MS-DOS доводиться набирати з клавіатури, що потребує чимало часу і ви­магає знань щодо правил запису команд. Щоб полегшити користувачеві роботу в MS-DOS, існують так звані програми-оболонки.

Оболонка ОС це сервісна програмаяка полегшує взаємодію користувача з операційною системою.

Працюючи з оболонкою, користувач може задавати ті самі команди MS-DOS, не вводячи текст команди. Йому досить виконувати нескладні мані­пуляції в інтерфейсі оболонки: виділяти об'єкти, натискати визначені клавіші або клацати мишею.

            Спектр можливостей оболонки, як правило, дуже широкий. За її допомогою легко виконуються стандартні операції з файлами і каталогами: перегляд, ко­піювання, переміщення, перейменування, видалення тощо. Засоби оболонки дозволяють створювати і редагувати текстові файли, працювати з архівними файлами.

 Драйвер

Для роботи з тим чи іншим зовнішнім пристроєм введення-виведення необ­хідною є спеціальна програма, що називається драйвером.

Драйвер - це програма, що керує роботою пристрою. Після першого підключення пристрою до ПК потрібно встановити відповідний драйвер.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Архів блогу