четвер, 28 жовтня 2021 р.

Поняття інсталяції та деінсталяції програмного забезпечення

 

Процес встановлення (інсталяцію) програмного забезпечення на комп'ютер кінцевого користувача виконує:

  • або менеджер пакунків — особлива програма у складі операційної системи (наприклад, APT в Linux, Windows Installer в Microsoft Windows);
  • або засіб встановлення — спеціальна програма у складі самого програмного забезпечення.

           Більшість програм постачають для продажу та поширення у стисненому вигляді. Для нормальної роботи їх потрібно розпакувати, а необхідні дані правильно розташувати на комп'ютері, враховуючи відмінності між комп'ютерами і налаштуваннями користувача. У процесі встановлення виконують різні тести на відповідність заданим вимогам, а комп'ютер необхідним чином налаштовують для зберігання файлів і даних, необхідних для правильної роботи програми.

            Встановлення програмного забезпечення зазвичай включає в себе розташування всіх необхідних програмі файлів у відповідних місцях файлової системи, а також зміну та створення конфігураційних файлів. Менеджери пакунків також виконують контроль залежностей, перевіряючи, чи є в системі необхідні для роботи даної програми пакунки, а в разі успішного встановлення реєструють новий пакунок у переліку наявних.

            Деякі комп'ютерні програми написано таким чином, що їх встановлюють простим копіюванням файлів у потрібне місце. Про такі програми кажуть, що вони не вимагають встановлення, їх поширюють переписуванням.

Встановлення (інсталяція) великих програм буває:

  • типова (typical, normal);
  • мінімальна (minimum);
  • повна (full);
  • керована користувачем (custom).


Вилучення (деінсталяцію) програм потрібно здійснювати за допомогою системних чи спеціальних програмних засобів. Просте вилучення файлів не призводить до вилучення програми з реєстру встановленого програмного забезпечення.

  

Вироблення практичних навичок

Інсталяція та деінсталяція програмних засобів.

Будь - яке програмне забезпечення, що використовується у сучасних комп'ютерах повинне взаємодіяти з операційною  системою.  Перед початком використання програми має пройти її узгодження з операційною системою. Таке узгодження називається ІНСТАЛЯЦІЄЮ, або встановленням програми.

При інсталяції відбувається копіювання всіх або окремих складових програми на жорсткий диск.

Існують два способи встановлювати програми.

1.    За допомогою панелі керування.

Дії, які потрібно виконати:

ПУСК - Настройка - Панель керування. У вікні Панелі керування  обрати  - Установка та видалення програм.


     Після натискання цього значка ОС відкриває вікно  Установка й видалення програм, що містить кілька вкладок  .

У вкладці Зміна або видалення програм


     ОС побудує список усіх установлених на комп'ютері, на цей момент, програм, запропонувавши вам відсортувати його за ім'ям програм розміром, або частотою використання.

У списку про кожний програмний продукт буде наведено такі відомості :

  • як назва,
  • розмір,
  • частота використання,
  • дата останнього використання,
  • також буде запропоновано виконати одну з можливих дій - установити оновлення (кнопка Замінити) чи видалити програму ( кнопка Видалити).

Для встановлення нових програмних продуктів  у вкладці Установка програм 

      Треба натиснути кнопку Компакт - диск або дискети , якщо відповідна програма міститься на цих носіях , або кнопку Windows Update, що викличе встановлення нових засобів Windows, драйверів або оновлення системи за допомогою Інтернету.

Щоб додати або видалити компонент ОС перейдіть до дій з вкладкою Установка компонентів Windows. У наведеному списку треба встановити або зняти прапорець біля назви потрібних компонентів ОС, натиснути кнопку Далі і виконувати інструкції Майстра компонентів.

 2.    За допомогою програм інсталяції та деінсталяції.

Цей спосіб використовується частіше, оскільки більшість програмних продуктів мають власну програму інсталяції. Вона має такі ж можливості, але з нею простіше працювати.

 Розглянемо  Великі програмні продукти:

(операційна система, текстовий процесор, гра...)

Найчастіше після встановлення диска автоматично запускається файл інсталяції. Якщо цього не відбувається потрібно самостійно переглянути вміст диска та запустити файл інсталяції. Зазвичай він має назву Setup.exe  або Install.exe.

Після запуску інсталяції більшість програмних продуктів пропонує ознайомитись з Ліцензійною угодою, що обмежує використання цієї програми. У разі прийняття умов процес інсталювання програми буде продовжено, вам буде запропоновано виконувати підказки, які ви будете бачити на екрані.

Зазвичай вам буде запропоновано обрати один із можливих варіантів установлення:

  • Типовий
  • Мінімальний
  • За вибором користувача.

Якщо на вибраному диску залишається недостатньо вільного місця , то програма інсталяції запропонує вам обрати інший варіант установлення.

При встановленні програм вам можуть бути запропоновано дати відповіді на де - які питання. Після введення всієї інформації почнеться процес копіювання файлів на жорсткий диск , після цього програма інсталяції створить програмну групу у головному меню та зареєструє встановлені компоненти.

Після інсталяції може виникнути потреба перезавантажити комп'ютер.

Якщо ви не використовуєте програмний продукт, то його можна деінсталювати

( видалити). Для цього використовують програму Uninstall.exe.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Архів блогу