середа, 16 листопада 2016 р.

КОМПОНЕНТ TRADIOGROUP. ПРОЕКТ З ДЕКІЛЬКОМА ФОРМАМИ

На цьому уроці ми навчимося створювати додатки, в яких використовуються кілька форм.
Крім того ми вивчимо новий компонент TRadioGroup для створення груп перемикачів. Навчимося застосовувати умовний оператор для аналізу стану перемикачів.
Для початку вам потрібно ознайомитись з новим компонентом TRadioGroup його призначенням і властивостями.


 Компонент TRadioGroup (Група перемикачів) знаходиться на закладці Standard.
 
Компонент TRadioGroup (Група перемикачів) являє собою групу перемикачів, в якій одночасно може бути виділений тільки один перемикач. Коли користувач встановлює один з перемикачів групи, всі інші автоматично скидаються.
Таким чином, будь-які два перемикача можуть бути встановлені одночасно, тільки якщо вони розташовані в різних контейнерах, наприклад в різних групах перемикачів.
Радіокнопки в контейнері TRadioGroup створюються через властивість Items. У групі перемикачів кожен рядок властивості Items ставитися до окремого перемикача і служить його заголовком.

Властивість
Опис
Caption
Заголовок групи
Columns
Кількість стовпців в групі перемикачів. За замовчуванням =1
ItemIndex
Визначає номер (починаючи з 0) перемикача, який є виділеним в групі. Якщо спочатку не виділено ні один перемикач, то значення властивості дорівнює -1.
Item
Містить список заголовків перемикачів групи.
Для їх введення заголовків передбачений спеціальний редактор, який викликається клацанням на спеціальній кнопці  , розташованої праворуч в рядку, яка описує властивість Items.
  Властивість Name містить префікс grp, який повідомляє про те, що це група перемикачів.
 Тепер вивчимо оператор розгалуження ifthen.
Один з найважливіших операторів Паскаля - умовний оператор. Він дозволяє змінювати порядок виконання операторів в залежності від деякої умови, що представляє собою логічний вираз типу Boolean. Якщо значення дорівнює True, то виконується одна група операторів, якщо False, то інша група операторів або не виконується нічого.
У мові Паскаль є два умовних оператора: if (оператор розгалуження) і case (оператор вибору). Оператор if забезпечує вибір з двох альтернатив, оператор вибору case дозволяє зробити вибір з довільного числа наявних варіантів.
 Умовний оператор If (оператор розгалуження).
Повна форми умовного оператора називається If-then-else, має вигляд:
 If умова
Then [оператор1]
Else [оператор2];
Якщо в якості оператора повинна виконуватися серія операторів, то вони об'єднуються в операторні дужки Begin-End.
If  then
   Begin
   [оператори1]
   End
Else
   begin
   [оператори2]
  End;
Слова if (якщо) і Then (то) -зарезервовані.
Зауваження. Перед ключовим словом else (інакше) крапка з комою не ставиться, вона ставиться після всього оператора If.
Умова є логічні вираження. Прості умови записуються у вигляді рівності або нерівностей. У складних умовах кілька простих умов об'єднуються за допомогою логічних операцій or, and. В цьому випадку прості умови полягають в круглі дужки.На малюнку показана блок-схема повної форми оператора.
 Алгоритм виконання повного умовного оператора:
Перевіряється значення логічного виразу, записаного в умови після слова If Якщо умова істинно (значення виразу умова одно True), то виконується Серія1, вказаний після слова Then. Якщо умова помилкова, то виконується Серія2, записана після слова Else.
Неповна форма умовного оператора називається if-then, має вигляд:
If умова
Then [оператор];
Якщо в якості оператора повинна виконуватися серія операторів, то вони об'єднуються в операторні дужки Begin-End.
If умова Then 
Begin
[оператори]
End;
У неповному розгалуженні гілка Else відсутній. На малюнку показана блок схема оператора if-then. 
 Додавання нової форми
Компонент форма є об'єктом, відсутнім на палітрі компонентів. Щоб додати нову форму в проект, потрібно вибрати команду Файл - Створити форму або натиснути кнопку Створити форму на панелі інструментів.

Появиться нова порожня форма. Називатися вона буде Form2, а відповідний їй файл з вихідними текстами додасться в Редактор коду на нову вкладку Unit2.
 
Після додавання нової форми, проект потрібно зберегти. Для показу форм можна використовувати один з двох методів: Show або ShowModal.Метод Show призначений для показу форми в звичайному вікні, а ShowModal - для показу форми в модальному вікні. Різниця між цими двома видами вікон полягає в тому, що між звичайними вікнами можна переміщатися довільним способом, а перейти в інше вікно з модального вікна можна тільки після його закриття.
Показ форми як звичайного вікна
Щоб викликати форму в звичайному вікні використовують її метод Show. Він показує форму, переміщує її на передній план екрану і робить активною.
У прикладі показаний виклик форми Form3 в звичайному вікні після натискання кнопки Button1.
procedure TForm1.Button1Click (Sender: TObject);
begin
  Form2.Show;
end;
Показ форми як модального вікна
Щоб викликати форму в модальному вікні, треба використовувати метод ShowMoal. Переключитися з модального вікна на інші вікна не вдасться, поки воно не буде закрито. Приклад показу форми Form3 в модальному вікні після натискання кнопки Button2.
procedure TForm1.Button2Click (Sender: TObject);
begin
  Form3.ShowModal;
end;
Модальні вікна добре підходять для завдання всіляких налаштувань, виконання введення проміжних значень, відображення результатів.Тепер у нас є все необхідне, для того щоб створити свій перший додаток з кількома формами.
Проект «Три форми»
Завдання. Створити додаток з трьома формами: Головна, Опції і Про програму. Форму Опції викликати в звичайному вікні. Для виклику форми Про програму використовувати модальне вікно. На малюнку показані головна форма і підформи нашого нового проекту.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Архів блогу